#10 Recenzie : Oscar și Tanti Roz, Eric-Emmanuel Schmitt ☁️👼

oscar-si-tanti-roz_1_fullsize

Rating : 5/5

  • Titlu: Oscar și Tanti Roz
  • Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
  • Pagini: 112
  • Editura: Humanitas fiction 

Oscar are zece ani şi trăieşte într-un spital. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în faţă, băiatul, bolnav de leucemie, ştie că va muri, iar războiul lui împotriva tuturor izbucneşte inocent, pătimaş şi deznădăjduit. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit poveşti moderne, adevărate lecţii de viaţă, în care nici binele, nici răul nu sunt absolute şi nimic nu e aşa cum pare la prima vedere. Ea îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca şi cum ar fi zece ani şi-l învaţă să-i scrie epistole lui Dumnezeu ca să se simtă mai puţin singur. Cu Tanti Roz pe post de ghid într-o viaţă trăită fast-forward, Oscar parcurge, printre râsete şi lacrimi, itinerarul emoţionant al tuturor vârstelor şi experienţelor umane îmbogăţite de imaginaţia lui, care umple spaţiile albe şi îmbracă realitatea în veşmântul miracolului. Astfel, băiatul ajunge să-şi trăiască adolescenţa alături de prieteni, să se îndrăgostească la tinereţe, să se căsătorească la maturitate cu prima iubire, să o piardă şi, în cele din urmă, să regăsească dragostea la apusul unei vieţi ca o lumânare care arde la ambele capete.

Am primit o recomandare, zilele acestea, de la Ema, căreia îi voi mulțumi mult timp de acum încolo pentru asta, pentru că m-a încurajat să o citesc chiar dacă citeam o altă carte în acea perioadă. A fost o lectură spontană, care nu mi-a luat mai mult de două ore, dar în ciuda dimensiunii destul de mici, această cărticică are un mesaj puternic asupra cititorului, dovedind, încă o dată că esențele tari se țin în sticluțe mici.

Scrisă sub formă de scrisori 📝 din partea lui Oscar – protagonistul, în vârstă de doar zece ani – către Dumnezeu,  ești introdus, încă de la început în gândurile băiatului aflându-i ultimii câțiva zeci (nu zece) de ani din viață. Cum atât de mulți, într-o carte atât de mică?! Totul, I mean totul, a început de la propunerile lui Tanti Roz, o infirmieră de la spitalul în care stătea Oscar în acea perioadă, ea spunându-i și despre Dumnezeu, dar și despre un joc în care o zi reprezenta zece ani, asta pentru că nu știa cât va mai putea rezista în fața unei boli destul de nemiloasă –  leucemie.

Multe nu vreau și nici nu consider că ar trebui să vă spun. Nu aș vrea să deschid eu sticluța și să se mai risipească din această esență puternică. Vă las pe voi să o faceți (și chiar vă recomand), să descoperiți o poveste minunată care prezintă, în mare, întreaga viața a unei „persoane” din care avem numai de învățat. 👌


Şi cred că se face aceeaşi greşeală şi în ceea ce priveşte viaţa. Uităm că este fragilă, gingaşă, efemeră. Ne comportăm cu toţii de parcă-am fi nemuritori.

Urăşte-i din tot sufletul. Aşa, o să ai un os de ros. Şi când o să-l termini, o să vezi că n-a meritat osteneala.

– Păi dacă-mi pierd timpul cu ce cred toţi tâmpiţii, când să mai găsesc vreme să aflu ce gândesc oamenii deştepţi?

– Nimeni nu poate trăi fără suferinţă, Oscar. Nici Dumnezeu şi nici tu. Nici părinţii tăi şi nici eu[…]Suferinţa fizică o înduri. Pe cea morală ţi-o alegi.

Şi că-mi dezvăluiai secretul, marele tău secret: priveşte lumea în fiecare zi ca şi cum ai vedea-o pentru întâia oară.

Mulțumesc Ema! 😊

christmas-garland-clip-art-ez5vttzi

Peace ✌✌ and keep reading 📖 📖 ❕

 

 

9 gânduri despre “#10 Recenzie : Oscar și Tanti Roz, Eric-Emmanuel Schmitt ☁️👼

  1. Cu mare placere. Ma bucur tare mult ca ai citit-o, eram sigura ca o sa iti placa. Cred ca eu ii fac acestui autor si in special acestei carti mai multa reclama decat ii fac oamenii de marketing. Cred ca cel putin 50 de persoane au citit cartea la recomandarea mea 😀

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s