Recenzie: Zece lucruri pe care le-am făcut (și probabil n-ar fi trebuit), Sarah Mlynowski

  • Titlu: Zece lucruri pe care le-am făcut (și probabil n-ar fi trebuit)
  • Autor: Sarah Mlynowski
  • Pagini: 334
  • Editura: Epica  
  • Apariție: 2013

2 fete + 3 băieți + 1 casă – părinți = 10 lucruri pe care le-au făcut April și prietenii ei și (cu certitudine, poate sau probabil) n-ar fi trebuit să le facă.

Cartea am primit-o în vacanța de Crăciun, moment prielnic pentru o lectură „ca la carte”. Cu un ceai de fructe și o pătură pufoasă, am ales să-mi petrec după-amiaza „savurând” micul cadou.

Dacă i se oferă ocazia, care fată de șaisprezece ani n-ar profita de șansa de a se muta acasă la o prietenă și de a trăi amândouă fără supravegherea părinților? Cu toate că „ocazie” poate să nu fie termenul potrivit, din moment ce April a trebuit să-i spună tatălui ei un foarte mărunt neadevăr, ca s-o facă să devină posibilă (vezi #1: Ne-am mințit părinții). Însă ea și colocatara ei, Vi, sunt pe deplin responsabile și capabile să-și poarte singure de grijă. Cum de-au ajuns la „Am chiulit de la școală” (#3), „Am dat o petrecere trăsnită” (#8), „Am cumpărat un jacuzzi” (#4), și, hm, „Am adăpostit o fugară” (#7), cam este un mister până și pentru ele.

În această amuzantă și dulce-amăruie poveste, Sarah Mlynowski sondează mintea și sufletul unei fete care rămâne pentru prima oară pe cont propriu. Ca să ajungă cu bine la capătul anului școlar, April va fi nevoită să jongleze cu un triunghi amoros, să învețe să se descurce singură și să accepte faptul că lumea ei, cu atâta grijă construită, s-ar putea nărui pur și simplu… odată cu fiecare lucru pe care n-ar fi trebuit să-l facă.

După vreo 2 ore, o „devoram” mai ceva ca masa bogată de Sărbători. Era, cum zic unii, „căzută din cer”. Fără să am vreo idee despre ce e, am intrat întru totul în poveste.

Cred că fiecare dintre noi este responsabil pentru ceea ce face și iată că April nu e total convinsă de cât de ok sunt chestiile pe care le face, însă le face și asta dă un plus cărții și aventurii propriu-zise.


 

„Normal că era vorba despre Noah. Despre Noah, cel care-mi umpluse camera cu cincizeci de baloane cu heliu, când împlinisem șaisprezece ani. Despre Noah, cel care mă ajutase să-mi car toate valizele și cutiile prost lipite cu scotch, când mă mutasem de la mama acasă la tata. Despre Noah, care avea cele mai fine mâini din câte ținusem vredată într-ale mele. Despre Noah, care spunea că sunt frumușica lui.”

JI

 

 

3 gânduri despre “Recenzie: Zece lucruri pe care le-am făcut (și probabil n-ar fi trebuit), Sarah Mlynowski

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s