Lista mea de cărți pentru vacanță 😁

Oficial acesta este primul început de săptămână în care nu mergem la școală. Simțiți entuziasmul?? Anyway, ca orice cititor, mi-am pregătit o listă în care se află cărțile pe care vreau să le termin în această vacanță de vară. Pentru că timpul îmi permite, în sfârșit, m-am hotărât să citesc cel puțin o carte pe săptămână.

După calculele mele, ar trebui să fie unsprezece săptămâni fără școală. În concluzie, după alte calcule (oh doamne, și eu care mă gândeam că scap de matematică), ar trebui să citesc cel puțin unsprezece cărți.

Lista de mai jos nu are legătură cu vacanța de vară, în mare parte, ci sunt cărți din biblioteca mea pe care doaream să le citesc de foarte mult timp, această vacanță fiind un bun prilej. Sper să vă „inspire” acastă listă (*aleatorie). 😀

1. Oameni, îngeri și demoni, de Lina Moacă

Oameni, ingeri si demoni - Lina Moaca

Gemenii Willy și Lilly, creaturi de-o frumusețe neobișnuită și având puteri supranaturale, sunt Fiii Luminii. Lilly își dorește să cunoască oamenii direct, trăind în mijlocul lor, și își convinge fratele să se mute în București. Aici, cei doi o întâlnesc pe Alexandra, fiica unui afacerist lipsit de scrupule. Deși la început Willy nu este de acord cu implicarea lor în problemele muritorilor, la insistențele lui Lilly acceptă o căsătorie de conveniență cu Alexandra, pentru a o scoate de sub tutela distructivă a tatălui.

Crimele, fățărnicia, răutatea împânzesc orașul și restul provinciilor. Odată ce Lilly se angajează să-i pătrundă tainele, pentru ca dreptatea să triumfe, piramida întunecată se clatină. Însă, în străfundul pământului, de pe tronul întunecat, Willworf – sprijinit de Marele Iluminat – făurește planuri de atac, așteptând momentul potrivit să-și surprindă fratele și nepoții.

Povești despre iubire, dezamăgire, speranță, dăruire, altruism, din trei perspective feminine diferite. Pe tot parcursul lecturii, o întrebare revine: oare iubirea, singură, poate schimba lumea?

2. Ce ne spunem când nu ne vorbim, de Chris Simion

Ce ne spunem cand nu ne vorbim - Chris Simion

Un diagnostic fatal o determină să o ia la fugă şi să se ascundă. Fără nicio explicaţie. Îşi abandonează iubitul, părinţii, prietenii… tot. Pleacă din ţară ca să-şi trăiască sfârşitul într-o singurătate deplină, scriind mail-uri pe care nu le trimite niciodată. După doi ani, îşi reface analizele. Verdictul medical are efect de dinamită. Anulează toate aşteptările. E sănătoasă tun, fără urmă de neoplasm, prin urmare, în viaţă. După doi ani în care a dansat tango cu moartea, revine în povestea din care evadase, dar nu se mai identifică profund cu nimic. Acvariul cu lumea ei de demult, cu peşti-emoţii, cu scoici-amintiri, cu gânduri-nisipuri, cu plante-vise, mediul ei vital de mai înainte, se dovedeşte a fi acum ceva banal, deloc esenţial, foarte simplu de înlocuit. Singurul lucru cu care rămâne după această jupuire e sinele. Dacă primul diagnostic a fost greşit sau dacă şi-a inventat povestea doar ca să fugă de realitatea în care era… nu mai contează atâta timp cât, însoţind-o pas cu pas pe drumul ei, ne-am făcut ţăndări ca să ne recompunem, am minţit ca să descoperim adevărul, am urât ca să aflăm iubirea adevărată, ne-am pierdut definitiv ca să îl regăsim pe Dumnezeu pentru totdeauna.

3. Insurgent, de Veronica Roth

Insurgent - Veronica Roth

 • O alegere devine un sacrificiu
 • Un sacrificiu devine o pierdere
 • O pierdere devine o povara
 • O povara devine o batalie
 • O singura alegere te poate distruge

O tulburatoare poveste de iubire, plina de rasturnari de situatie, cu decizii sfasietoare si dezvaluiri emotionante ale naturii umane…

Intr-un Chicago distopic, unde tinerii care au implinit varsta de saisprezece ani sunt obligati sa aleaga una dintre cele cinci factiuni, careia ar trebui sa-i fie devotati pentru tot restul vietii, Tris Prior continua sa-i salveze pe cei pe care ii iubeste  si pe ea insasi, in timp ce cauta raspunsuri la intrebari sfasietoare despre durere si iertare, identitate si loialitate, politica si iubire.

Pentru Tris, ziua initierii ar fi trebuit sa reprezinte o victorie si sa fie sarbatorita alaturi de cei din factiunea aleasa; in schimb, ziua se sfarseste cu orori de nedescris. Razboiul bate la usa, in timp ce conflictele dintre factiuni si ideologii se extind cu repeziciune. Si in vremuri de razboi, se formeaza tabere, se dezvaluie secrete, iar alegerile devin irevocabile si dure. Transformata de propriile sale decizii, dar si de durerea sufleteasca si de sentimentul de vinovatie, Tris trebuie sa-si accepte Divergenta, chiar daca nu stie ce ii rezerva viitorul.

4. Spulberă-mă, de Tahereh Mafi

Tahereh Mafi - Spulbera-ma, Atingerea lui Juliette, Vol. 1 -

„Nu ma poti atinge“,

Ii soptesc.

Mint,

E ceea ce nu-i spun.

El ma poate atinge,

E ceea ce n-o sa-i spun niciodata.

Te rog, atinge-ma,

E ceea ce vreau sa-i spun.

Dar cand oamenii ma ating,

Se intampla anumite lucruri.

Lucruri ciudate.

Lucruri rele.

Lucruri fatale.

Suntem intr-o lume care se destrama, stapanita de foamete si violenta. Bolile distrug populatia, nu mai exista pasari care sa zboare, iar norii arata ciudat. Restauratia, factiunea politica menita a salva o lume muribunda, dar care, imbatata de putere, a devenit despotica, domina vietile si gandurile tuturor. Ecosistemul  a fost distrus de abuzurile oamenilor, iar unul dintre rezultate este aparitia unor persoane cu abilitati ciudate. Printre ele se numara si Juliette, a carei atingere e fatala. Nimeni nu stie de ce e asa, dar Restauratia a gasit solutia – dupa saptesprezece ani in care a fost ostracizata de parinti, colegi de scoala si intreaga comunitate, Juliette este inchisa intr-o celula, caci atata vreme cat nu poate sa faca rau, nimanui nu-i pasa de ea.

Timp de 264 de zile, Juliette sta singura intre patru pereti, in 13 metri patrati de spatiu. Insa lumea incepe in sfarsit sa se razvrateasca, iar conducatorii s-au razgandit: poate ca ceea ce pare a fi blestemul lui Juliette ar putea fi folosit cumva, poate ca este exact arma de care au ei nevoie acum. Iar Juliette, dupa cele 6.336 de ore petrecute in singuratate, trebuie sa aleaga: sa fie pionul lor sau sa lupte impotriva lor.

In acest roman de debut absolut electrizant, Tahereh Mafi prezinta o lume la fel de fascinanta precum cea din Jocurile foamei si deapana o poveste palpitanta, cu un super-erou, ce reaminteste de The X-Men. Avand un intreg arsenal de romance, pasiuni arzatoare, intrigi malefice si suspans, Spulbera-ma este o distopie plina de prospetime si originalitate – piperata cu o doza de paranormal – care in mod sigur ii va lasa pe cititori nerabdatori sa afle continuarea.

5. Dragostea nu moare, de Maitreyi Devi

Dragostea nu moare

Putine opere din literatura universala trateaza aceleasi fapte in viziunea a doi scriitori care au fost, in acelasi timp, protagonistii lor. Pentru noi, romanii, romanul Maitreyi al lui Mircea Eliade a constituit, generatii de-a randul, o adevarata incantare. Cu toate acestea, putini stiu ca prototipul personajului princial al cartii a trait cu adevarat, pana in 1990, in tara Vedelor si a Upanisadelor. Era fiica lui Surendranath Dasgupta, cel mai mare filosof indian, si se numea Maitreyi Devi. Tanarul Mircea Eliade avea, cand a cunoscut-o, 23 de ani iar ea 16. Adolescenta scria versuri, apreciate de Rabindranath Tagore, si avea sa devina o cunoscuta poeta indiana. Intalnirea dintre Maitreyi Devi si reputatul nostru sanscritolog Sergiu Al.-George la Calcutta, in 1972, a „declansat” scrierea unei noi carti.

Tulburatoarea poveste de dragoste din anii ’30 a primit astfel o replica magistrala de la insasi eroina ei, Maitreyi (in carte, Amrita), dupa 42 de ani. Romanul-raspuns „Dragostea nu moare”, scris mai intai in bengali, a fost tradus si publicat in limba engleza in 1976. Ne cufundam, in timpul lecturii, in peisajul si in mentalitatea indiana, cu mirifica ei lume a miturilor, ritualurilor si simbolurilor. Coloana vertebrala a cartii de fata este insa relatarea cu autenticitate si, as zice, cu geniu, a celei mai mari minuni a lumii: infiriparea sentimentului de dragoste, fericirea iubirii impartasite si destramarea ei.

6. Malad, de Alexandru Voicescu

Malad - Alexandru Voicescu

În timpul lansării noului produs al companiei high tech la care este angajat, Andrei, art director român stabilit în Elveţia, experimentează o viziune inexplicabilă, indusă de un desen al misterioasei Ioana. Încercând să afle identitatea acesteia și legătura dintre ei doi, devine implicat în acţiunile unui grup de artişti underground dintr-o reţea cosmopolită, grup care duce la extrem învăţăturile mentorului lor. Acuzat de crimă, trebuie să fugă. Este ghidat de Eliza, o tânără care pare să cunoască îndeaproape motivele ce i-au schimbat viaţa normală şi aproape anostă de până atunci. Pe parcursul a numai câtorva zile, Andrei realizează că adevărurile pe care le ştia despre propria persoană sunt doar o mică parte a unui puzzle care îl poartă fără voia lui prin Praga, Lausanne, Milano și un izolat sat din Banatul sârbesc.

În Malad, realitatea se întrepătrunde cu oniricul, ştiinţa cu alchimia, religia cu fanatismul, iar existenţa obiectivă se dovedeşte doar o umbră a unui alt substrat, mai adânc şi mai improbabil de conştientizat, unde moartea şi decadenţa sunt catalizatori reci ai destinului. În cele din urmă, iubirea poate să fie salvarea. Sau distrugerea, deopotrivă.

7. Marea călătorie a lui Ami și Roger, de Morgan Matson

Marea Calatorie A Lui Amy Si Roger - Morgan Matson

Amy Curry are parte de un an groaznic. Mama ei a hotărât să se mute în celălalt capăt al ţării şi are nevoie de Amy ca să aducă maşina lor din California în Connecticut. Există însă o mică problemă: de la moartea tatălui ei, din primăvara trecută, Amy nu a mai fost capabilă să se urce la volan. Cu această ocazie, intră în scenă Roger, fiul în vârstă de nouăsprezece ani al unei vechi prietene de familie, care se dovedeşte a fi neaşteptat de atrăgător… dar are şi el problemele lui de rezolvat. Amy nu îşi planificase ca în această călătorie să cunoască oameni noi şi să ajungă să se împace cu moartea tatălui ei. lar Route 50 – cel mai singuratic drum din America, Munţii Colorado, câmpiile din Kansas, restaurantele tip vagon, motelurile sordide şi Graceland, casa regelui Elvis, nu făceau nicidecum parte din traseu. Dar pe măsură ce parcurg împreună acest drum, Amy descoperă că oamenii de la care aşteptai cel mai puţin sunt cei de care s-ar putea să ai nevoie cel mai mult — şi că uneori trebuie să trăieşti momente de rătăcire ca (re)găseşti drumul spre casă.

8. Crash, de J.G. Ballard

Crash

O atmosfera de cosmar hiper-tehnologizat, un erotism intens si sumbru, Crash a devenit un clasic al genului underground la scurt timp dupa aparitie si transformat intr-un film-cult al anilor `90 de regizorul David Cronenberg. Descris de Ballard insusi ca „o metafora extrema pentru o situatie extrema”, „primul roman pornografic bazat pe tehnologie”, Crash nareaza obsesiile patologice ale personajelor pentru accidentele de automobil si victimele acestora, asezand intr-o lumina noua si surprinzatoare relatia dintre om si masina.

9. Sora, de Rosamund Lupton

Sora - Rosamund Lupton

Ce-ai face dacă propria ta soră ar dispărea într-o bună zi fără urmă?

Când află că sora ei mai mică a dispărut, Beatrice Hemming se întoarce cu primul avion acasă, la Londra. În scurtă vreme, Tess este găsită moartă, aparent o sinucidere, iar poliția închide dosarul. Convinsă că sora ei nu s-ar fi sinucis niciodată, Beatrice se mută în apartamentul lui Tess și pătrunde tot mai adânc în viața și în secretele acesteia, în încercarea de a-l descoperi singură pe criminal. Pe urmele lui Tess, Beatrice află despre relația ei ascunsă, despre participarea ei la un experiment medical, dar se afundă tot mai mult într-o întunecată cameră a oglinzilor, plină de revelații tulburătoare.

Căutând cu disperare adevărul despre moartea surorii ei, va reuși oare să se redescopere pe sine?

10. Legături de sânge, de Ceridwen Dovey

Ceridwen Dovey - Legaturi de sange -

Actiunea se petrece intr-o tara fara nume, unde a avut loc o lovitura de stat. Africa? Ar putea fi America Latina sau – de ce nu – Romania! Un loc in care oamenii se individualizeaza doar prin ocupatiile lor, iar femeile nu au nici macar nume. Comandantul a condus o revolutie mai mult sau mai putin sangeroasa, iar acum ocupa palatul prezidential. Aici ii tine prizonieri pe fostul presedinte, care era corupt si lacom, si pe trei barbati din serviciul acestuia, un barbier, un bucatar si un portretist.

Cartea este o alegorie a Puterii si capacitatii ei de contaminare. Actiunea este plasata intr-o tara nenumita, intr-un timp nedefinit. stim doar ca tocmai a avut loc o lovitura de stat. Presedintele a fost rapit, impreuna cu cativa oameni care lucreaza in imediata lui apropiere: barbierul, bucatarul si portretistul sau. Toti sunt tinuti prizonieri de cel care a condus revolutia, numit Comandantul. Nici unul dintre personaje nu are nume (sunt doar etichetati prin functia pe care o ocupa), fiecare se va lasa contaminat de dorinta de putere pana la dezumanizare.

Un roman straniu si fascinant, inteligent construit, ca un joc in care cititorul sfarseste prin a simti ca, la randul lui, face parte din scenariu. Pe masura ce inaintezi in poveste, realizezi ca seamana cu o piesa de teatru absurd, in care fiecare personaj intruchipeaza un anumit aspect al slabiciunii omenesti si toate laolalta participa la acelasi carnaval al nebunilor. Scriitura, desavarsita, este alerta si consistenta. Romanul se bucura de o excelenta combinatie intre suspans, mister, dragoste, tensiune, proiectat fiind pe fundalul unei problematici sociale profunde si universale: coruptia individului prin investirea lui cu autoritate.

11. Prietenul meu Leonard, de James Frey

Prietenul meu Leonard - James Frey

Eliberat din infernul dezintoxicarii, tanarul James are de parcurs purgatoriul inchisorii. Ce il asteapta insa dupa eliberare? In nici un caz paradisul. Are 24 de ani, cazier si corpul distrus de alcool si droguri. Va putea James sa reinvete gesturile cotidiene ce definesc „normalitatea”? Cine ii va oferi sprijin? Lilly, fosta prostituata dependenta de crack care i-a fost alaturi la dezintoxicare? Familia? O noua iubire? Sau Leonard, mafiotul care face echilibristica pe linia subtire dintre bine si rau?

*12. Casa de sticlă, de Rachel Caine

Rachel Caine - Casa de sticla, Vampirii din Morganville, Vol. 1 - Partea intai -

Bine ati venit in Morganville, Texas!

Nu ramaneti pe afara dupa ce se lasa intunericul…
Morganville este un mic oras universitar din inima Texasului, plin de personaje ciudate… unele chiar malefice. Atunci cand studenta Claire Danvers se muta din campus intr-una dintre cele mai vechi case din Morganville, ea descopera ca persoanele cu care imparte locuinta nu dau prea multe semne de viata. Cu toate acestea, ele o vor apara pe Claire, atunci cand cele mai tainice secrete ale orasului vor iesi la lumina, lacome de sange proaspat.


Acestea sunt câteva din cărțile pe care vreau neapărat să le citesc în această vară. Acasă, în pat, în fotoliu, în balansoar, în mașină în drum spr mare, pe plajă…oriunde. Vacanță plăcută!!!

Voi ce veți citi??

2016-06-27_18.05.49[1]

Peace ✌✌ and keep reading 📖 📖 ❕

sursă foto

8 gânduri despre “Lista mea de cărți pentru vacanță 😁

 1. Omg, numai carti superbe vrei sa citesti! Am citit Insurgent, Dragostea nu moare si Malad de aici si singura care a fost o mare dezamagire a fost Malad. Nu prea am putut s-o diger. 🙂 Dragostea nu moare este superba, dar sa citesti si Maitreyi in caz ca n-ai citit-o, o s-o intelegi mult mai bine asa. ❤ Eu iti urez mult succes si sa le savurezi pe toate!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Foarte inspirate alegerile tale, în primul rând fiindcă sunt tematici diverse, autori diverși. Spor la citit! 😀 Eu o să citesc cărți tot din biblioteca proprie, dar cred că majoritatea vor fi ușurele. Vara nu prea mă pot concentra asupra cărților mai greoaie, cu subiecte complexe.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s